
Allebei eeuwenlang Nederlandse kolonies, maar toch wordt er links gereden.
Hoe kan dan?
Beide landsgebieden zijn korte perioden in Engels handen geweest.
In Indonesië van 1811-1816. Gouverneur Raffles voerde toen het links rijden in.
In Suriname was er een Britse overheersing tussen 1804 en 1815.
De verklaring ligt voor de hand; de beslissingen werden niet teruggedraaid.
Niet dus. Ook in Nederland was het gebruikelijk links te rijden. Waar komen die verschillende voorkeuren van vandaan? De voorkeur voor links zou samenhangen met het feit dat de meeste mensen rechtshandig zijn en met het dragen van een zwaard. De schede werd links gedragen, waardoor snel en eenvoudig met de rechterhand het zwaard getrokken kon worden.
De voorkeur om over te schakelen naar een voorkeur voor rechts ontstond na 1700 in Frankrijk als gevolg van de groei van grote karren daar die door meerdere paarden werden getrokken. De koetsier zat op het achterste paard links, waardoor hij met de zweep rechts de paarden het best kon mennen. Die voorkeur voor rechts rijden was overigens beperkt tot de plattelandsbevolking, de aristocratie reed links. Om tijdens de Franse revolutie te voorkomen zich als aristocraat te profileren gingen zij met de paarden ook rechts rijden. Napoleon verplichtte vanaf 1994 om rechts te gaan rijden. Het kom
Er was in Nederland tot 1905 geen nationale wetgeving. In 1905 werd de Motor- en Rijwielwet aangenomen. Daarmee werd het rechts rijden landelijk verplicht. Tot dan toe waren er provinciale en gemeentelijke verordeningen.

Kortom, in Indonesië en Suriname is er in de laatste eeuwen weinig verandert. In Europa is heter eeuwenlang een zootje geweest en is de voorkeur voor rechts rijden gekomen naar de voorkeur voor links rijden.
Leave a Reply