Veel lekkerder kan het eigenlijk niet. Dat vonden de 35.000
kijkers van CNN toen ze gevraagd werden wat het lekkerste gerecht ter wereld
was. Mijn zoon, Rik, is het daar mee eens. Bij mij persoonlijk staat het in de
top 5.
Rendang, een stoofgerecht uit Minangkabau, het westelijk deel van Sumatra.
Als je het zelf een keer wil maken; kijk dan voor het recept op de website van
Rik: https://www.puureten.net/recepten/zelf-echte-indonesische-rendang-maken/
Het is een recept dat door veel mensen wordt gebruikt. Bij het lezen van
het recept wordt overduidelijk dat het
zeer op prijs wordt gesteld!


De ingrediënten En zo op tafel
Of mijn vader het ooit
heeft gegeten?
Ik zou het niet weten. De troepen hadden hun eigen koks. Op een
aantal plekken lees ik het menu van bijvoorbeeld Kerst. Een menu met gerechten
die ook bij zijn ouders op tafel hadden kunnen staan: varkensoester en
sperziebonen.
Mijn moeder was geen keukenprinses. Ze maakte wel eens nasi; maar die was nooit
zoals “bij ons in Indië”. Mijn vader was maar al te blij dat ik ging koken. Als
ik, als student, dan in een weekend thuis kwam dan was steevast de vraag of ik
Indonesisch wilde koken. Dat was in het begin ook niet veel meer dan een
Nederlandse versie van nasi. Met de groei van mijn culinaire vaardigheden nam
zijn verlangen naar mijn Indonesische gerechten ook toe.
Wetenschappelijke
benadering
In een wetenschappelijk tijdschrift (Journal of Ethnic Foods 4, 2017, pages
232-235) worden de historische, culturele, filosofische en culinaire
achtergronden van het gerecht belicht. De samenvatting van het artikel luidt:
Rendang is a traditional food originating from West Sumatra and prepared by Minangkabau people. Rendang is commonly made with beef (especially tenderloin) with special sauce containing a high amount of coconut milk. In the past, Minangkabau people prepared rendang in such a way that it has long shelf life and could be stored during long journeys. The long shelf life of rendang is thought to be contributed by the spices used during the cooking process. Nowadays, rendang is known worldwide, but its history and cultural significance are given less attention. In this article, the history and philosophy of rendang as the treasure of Minang people is discussed. To date, it is believed that rendang originated from India because of its similarity to Indian curry. The long cooking process of rendang has its own philosophy about patience, wisdom, and sincerity. Proper choice of beef, spice mix, control of heat, cooking duration, and stirring technique affect the taste of rendang. Traditionally, rendang is served during special occasions and to special people.
Als ik de beschrijving van het gerecht in dit recept vergelijk met dat van Rik dan vallen mij twee dingen op. Op de eerste plaats het feit dat ook vlees van de waterbuffel volop wordt gebruikt. Dat in Nederland gekozen wordt voor rundvlees is, gezien de zeer beperkte beschikbaarheid van het vlees van waterbuffels, niet vreemd.
Daarnaast dat het gerecht, in deze versie, nagenoeg helemaal droog is (zie onderstaande afbeelding). De verklaring die gegeven wordt is dat de combinatie van het droge en de specerijen er voor zorgt dat het lang bewaard kan worden en dus rustig meekan bij lange reizen.

Het hele verhaal, met mijn voorkeur voor de exotische keuken, zijn voldoende om op Sumatra op zoek te gaan naar de lekkerste rendang.
Leave a Reply